Η τενίστρια που «έστηνε» παιχνίδια με τη… «βούλα»!

tennis-sport
Κώστας Αντωνίου

Ο κόσμος του τένις μοιάζει αλλά δεν είναι αγγελικός, όπως πολλοί νομίζουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για «στημένα» παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα σε διοργανώσεις Grand Slam όπως το Γουίμπλεντον. Πριν συνεχίσουμε, μπορείτε να βλέπετε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ εδώ τα πιο δυνατά προγνωστικα

Σε κάποιες περιπτώσεις οι σκιές έμειναν και δεν αποδείχθηκε το παραμικρό, ωστόσο σε κάποιες άλλες τα πράγματα ήταν πολύ ξεκάθαρα.

Οπως για παράδειγμα συνέβη με την Βουλγάρα τενίστρια Αλεξαντρίνα Ναϊντένοβα στην οποία επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός λόγω «στημένων» αγώνων. Έπειτα από έρευνα που κράτησε αρκετά χρόνια αποδείχτηκε πως μετείχε σε χειραγωγημένα παιχνίδια την τετραετία 2015-19. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι δεν έδειξε καμία προθυμία ώστε να συνεργαστεί με την TIU (Tennis Integrity Unit), τη λεγόμενη Μονάδα Ακεραιότητας Τένις, η οποία τελικά ως ανώτατη αρχή στο χώρο της αντισφαίρισης την απέβαλε από κάθε διοργάνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα της TIU αποδείχτηκε ότι οι παραβάσεις που αφορούσαν την Ναϊντένοβα ήταν 13, εκ των οποίων οι 12 για καθορισμό αποτελέσματος. Πέρα από τον αποκλεισμό τής επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 δολαρίων, ενώ από τις 20 Νοεμβρίου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα τουρνουά. Πρωτόδικα πάντως είχε τιμωρηθεί με αναστολή από τον Δεκέμβριο του 2019.
Σίγουρα η 28χρονη Ναϊντένοβα δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Στην καριέρα της έχει φτάσει στο απλό μέχρι το νούμερο 218 της παγκόσμιας κατάταξης και στο διπλό έως το νούμερο 95. Ο τελευταίος αγώνας που έδωσε ήταν τον Οκτώβριο του 2019 με αντίπαλο την Κινέζα Γιου. Έχει κατακτήσει 10 ITF στο απλό και 14 στο διπλό και μετράει 12 χρόνια συνολικά επαγγελματικής καριέρας.

Τον περασμένο μήνα, εκτός από τη Ναϊντένοβα, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό άλλοι δύο Βούλγαροι τενίστες, τα αδέρφια Κάρεν και Γιούρι Χατσατριάν, επίσης για χειραγώγηση αγώνων, με τα πρόστιμα στην περίπτωσή τους να φτάνουν τα ποσά των 250.000 και 50.000 δολαρίων αντιστοίχως. Βέβαια, οι τρεις που προαναφέραμε δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν παρανομήσει από το χώρο του τένις. Η TIU έχει ήδη βγάλει κατηγορητήρια για περισσότερα από 130 άτομα για συμμετοχή σε «στημένα» παιχνίδια τα δύο τελευταία χρόνια. Το περασμένο καλοκαίρι έθεσε σε αναστολή και τον Έλληνα διευθυντή τουρνουά ITF Αντώνη Καλαϊτζάκη. Επίσης, πριν από λίγο καιρό η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε δύο μέλη κυκλώματος που κέρδισαν 320.000 δολάρια από στοιχήματα σε «στημένα» μόνο από δύο διεθνή τουρνουά το 2018.

Η απορία του Τζόκοβιτς για τον Νταβιντένκο

Η Ναϊντένοβα και τα αδέρφια Χατσατριάν δεν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό στον κόσμο του τένις. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις αποκαλύψεις του BBC ότι στη δεκαετία 2000-10 υπήρχαν ενδείξεις για χειραγωγημένους αγώνες σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι το Γουίμπλεντον, με τη συμμετοχή 16 αθλητών από το Top 50. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο πιο γνωστός από τους τενίστες που κατήγγειλαν ότι τον προσέγγισαν άγνωστοι το 2006 για να «στήσει» αγώνα αντί του ποσού των 200.000 δολαρίων! Συγκεκριμένα, του είχαν ζητήσει να ηττηθεί στον πρώτο γύρο σε τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη, στον οποίο τελικά αποφάσισε να μην πάρει μέρος.

«Τα τελευταία έξι – επτά χρόνια δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο. Διάβασα ότι υπήρχαν δύο αθλητές οι οποίοι δεν είναι ενεργοί, για ένα ματς που έγινε πριν από περίπου 10 χρόνια», είχε υποστηρίξει το 2016 ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, αναφερόμενος στην αναμέτρηση του Ρώσου Νικολάι Νταβιντένκο με τον Αργεντινό Μαρτίν Αργκουέγιο στην Πολωνία το 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε συγκεντρωθεί σε γνωστή εταιρία ένα τεράστιο ποσό πάνω στη νίκη του αουτσάιντερ Αργκουέγιο τη στιγμή που είχε χάσει μάλιστα το πρώτο σετ από τον αντίπαλό του. Ο Αργεντινός πήρε το δεύτερο και στο τρίτο ο Νταβιντένκο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω τραυματισμού. Και οι δύο τενίστες είχαν κληθεί σε απολογία από την ATP αλλά έπειτα από έρευνα που είχε διάρκεια περισσότερο από ένα χρόνο κατάφεραν να αθωωθούν. Ο Νταβιντένκο που έφτασε μέχρι το νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης στους άνδρες ήταν ένας από τους λίγους τενίστες σε αυτό το επίπεδο που εγκατέλειπε τα παιχνίδια του επικαλούμενος τραυματισμούς.  

 

 

Κώστας Αντωνίου Κώστας Αντωνίου
"Το στοίχημα και οι αναλύσεις είναι μέσα στην καθημερινότητα μου , σύγκριση αποδόσεων , στοιχηματικών υπηρεσιών , είναι σε μόνιμη βάση , και μην ξεχνάμε το στοίχημα είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας"